StarFitness Novosti

Prednosti preskakanja užeta

Preskakanje užeta ili vijače  zabavan je i učinkovit način vježbanja u kojem uživaju ljudi diljem svijeta generacijama. Ne samo da je izvrstan kardiovaskularni trening, već nudi i širok raspon dobrobiti za fizičko i mentalno zdravlje.

 

1.Sagorijeva kalorije i povećava izdržljivost: Skakanje preko užeta je trening visokog intenziteta koji može sagorjeti do 15 kalorija u minuti. To ga čini izvrsnim izborom za one koji žele skinuti nešto viška kilograma i povećati svoju ukupnu razinu kondicije. Dok skačete, otkucaji vašeg srca se povećavaju, što pomaže u poboljšanju vaše izdržljivosti i izdržljivosti.

2.Poboljšava koordinaciju i ravnotežu: Preskakanje užeta zahtijeva koordinaciju i ravnotežu, što ga čini izvrsnom vježbom za usavršavanje ovih vještina. Dok skačete, morate koordinirati stopala i ruke kako bi se uže vrtilo. To pomaže u poboljšanju vaše ukupne ravnoteže i koordinacije, što može biti korisno za druge tjelesne aktivnosti, poput sporta ili plesa.

3.Gradi jače kosti i mišiće: Preskakanje užeta je vježba s opterećenjem, što znači da vrši pritisak na vaše kosti i mišiće. To vam može pomoći da ih ojačate i poboljšate ukupnu gustoću kostiju. Osim toga, ponavljajući pokreti skakanja mogu pomoći u toniranju mišića nogu, uključujući listove, tetive koljena i kvadricepse.

4.Smanjuje stres i poboljšava mentalno zdravlje: Poznato je da tjelovježba smanjuje stres i poboljšava cjelokupno mentalno zdravlje, a preskakanje užeta nije iznimka. Dok skačete, vaš mozak oslobađa endorfine, koji su prirodni podizači raspoloženja. To može pomoći u smanjenju osjećaja stresa i tjeskobe te poboljšati vaše opće raspoloženje.

5.Može se obaviti bilo gdje i ne zahtijeva opremu: Jedna od najboljih stvari kod skakanja preko užeta je to što se može izvoditi bilo gdje i bilo kada. Sve što trebate je uže i malo prostora, što ga čini odličnom vježbom za one koji nemaju pristup teretani ili radije vježbaju kod kuće. Osim toga, preskakanje užeta relativno je jeftina vježba jer vam je za početak potrebno samo jednostavno uže.