StarFitness Novosti

Zimski blues kojeg nitko ne voli

Neki to nazivaju zimskom depresijom ili zimskim bluesom, a medicinski naziv za ovu pojavu je sezonski afektivni poremećaj (Seasonal Affective Disorder – SAD)

Zima može biti prekrasno godišnje doba sa snijegom prekrivenim krajolicima i toplim razgovorima uz kamin. Ali za mnoge, kraći dani i hladnije vrijeme također mogu donijeti osjećaje tuge, umora i nedostatka motivacije. To je poznato kao zimski sezonski afektivni poremećaj i može biti prava borba za one koji pate od njega. Ali dobra vijest je da tjelesna aktivnost može pomoći u borbi protiv i poboljšati vaše raspoloženje tijekom zimskih mjeseci.

Tjelovježba je jedan od najboljih načina za borbu protiv sezonskog afektivnog poremećaja. Kad se osjećate potišteno, može biti teško skupiti energiju da se pokrenete. Ali čak i kratak nalet tjelesne aktivnosti može poboljšati vaše raspoloženje i razinu energije. Vježbanjem se oslobađaju endorfini, hormoni “dobrog” osjećaja, koji vam mogu pomoći da se osjećate pozitivnije i energičnije. Osim toga, izlazak vani na svježi zrak i sunce, čak i ako je to samo nekoliko minuta, može poboljšati vaše raspoloženje i smanjiti osjećaj depresije. Važno je pronaći aktivnost u kojoj uživate i kojoj se veselite. To može biti bilo što, od šetnje, odlaska u teretanu do sudjelovanja u zabavnom zimskom sportu poput klizanja na ledu ili skijaškog trčanja. Pronađite nešto što vas motivira i držite se toga, čak i onih dana kada se osjećate potišteno. Što više budete radili, to će vam biti lakše i više ćete uživati.

Ako se osjećate posebno potišteno, pokušajte vježbati ujutro. To vam može pomoći u postavljanju tona za ostatak dana i dati vam poticaj energije koji će vam pomoći da izdržite. Ako imate problema s ustajanjem iz kreveta, pokušajte si postaviti cilj, poput šetnje ili vježbanja joge prije početka dana. To vam može dati osjećaj svrhe i pomoći vam da se pokrenete.  Još jedan sjajan način za borbu protiv sezonskog afektivnog poremećaja je osigurati da dovoljno spavate. Tijekom zimskih mjeseci važno je pridržavati se dosljednog rasporeda spavanja i pobrinuti se da se dovoljno odmarate. Nedostatak sna može pogoršati osjećaje tuge i umora, stoga je važno dati prioritet dobrim navikama spavanja.

I pobrinite se da jedete zdravu i uravnoteženu prehranu. Prehrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i nemasnim proteinima može vam pomoći u poboljšanju razine energije i poboljšanju raspoloženja. Pokušajte izbjegavati prerađenu hranu i slatke grickalice, zbog kojih se možete osjećati tromo i potišteno.