StarFitness Novosti

Dobar san zlata vrijedi

Jeste li ikada primijetili kako se osjećate nakon dobro prospavane noći? Osvježeni, puni energije i spremni za novi dan, zar ne? Pa, to je zato što je dobar san neophodan za fizičku kondiciju i cjelokupno zdravlje.

San je vrijeme u kojem se naša tijela obnavljaju i regeneriraju, zbog čega je toliko važan za fizičku kondiciju. Tijekom sna naše tijelo proizvodi hormon rasta koji pomaže u izgradnji i obnavljanju mišića. To znači da ako pokušavate ojačati ili izgraditi mišiće, dobar san je ključan.

Osim što pomaže u obnavljanju mišića, spavanje također igra vitalnu ulogu u kontroli težine. Kada ne spavamo dovoljno, naše tijelo proizvodi više hormona grelina, koji potiče apetit, a manje hormona leptina, koji pomaže u regulaciji apetita. To može dovesti do prejedanja i debljanja.

Dovoljno sna također pomaže u poboljšanju sportskih rezultata. Studija objavljena u časopisu Sleep otkrila je da su košarkaši na koledžu koji su povećali vrijeme spavanja na 10 sati po noći pokazali poboljšanu izvedbu na sprintu i vježbama slobodnih bacanja.

Ali nisu samo sportaši ti koji imaju koristi od dobrog sna. Redovita tjelovježba ključna je za tjelesnu kondiciju, ali ako ne spavate dovoljno, možda će vam biti teže držati se svoje rutine vježbanja. Nedostatak sna može dovesti do umora, nedostatka motivacije i smanjene razine energije, a zbog svega toga vježbanje može izgledati više kao obaveza, a ne užitak.

Dakle, što možete učiniti da biste se dobro naspavali? Evo nekoliko savjeta:

 

  1. Držite se dosljednog rasporeda spavanja, čak i vikendom.
  2. Stvorite opuštajuću rutinu prije spavanja, poput kupanja u toploj kupki ili čitanja knjige.
  3. Držite svoju spavaću sobu hladnom, tamnom i tihom.
  4. Izbjegavajte kofein i alkohol navečer.
  5. Ograničite vrijeme ispred ekrana prije spavanja.

Ako dobro spavate i učinite ga dijelom svoje cjelokupne fitness rutine, nećete se osjećati samo fizički, već i mentalno bolje. Dakle, samo naprijed i spavajte– vaše tijelo (i vaši fitness ciljevi) bit će vam zahvalni!