StarFitness Novosti

HIIT je Hit!

HIIT (High-Intensity Interval Training) je najnovije fitness ludilo koje obećava da će vam omogućiti vježbanje cijelog tijela u samo nekoliko minuta. Ali pazite, ovaj trening nije za one sa slabim srcem. Intenzivan je, težak i zajamčeno će vas natjerati da se znojite više nego što ste ikada mislili da je moguće.

Ljepota HIIT-a je u tome što ga možete raditi bilo gdje i bilo kada. Sve što trebate je malo prostora, štopericu  i volju da idete do krajnjih granica. Bez obzira na to trčite li, skačete ili radite burpees, ključ HIIT-a je da radite što jače možete kratko vrijeme, a zatim se malo odmorite prije nego što sve ponovite.

Vježba je toliko intenzivna da nije neuobičajeno čuti gunđanje, stenjanje i povremene psovke koje dolaze s poda. Ali ne dopustite da vas bol i patnja obeshrabre. Rezultati govore sami za sebe. Za samo nekoliko kratkih tjedana vidjet ćete poboljšanja u svojoj izdržljivosti, snazi ​​i ukupnoj kondiciji.

Međutim, nije sve u znoju i suzama. HIIT također može biti duhovit, pogotovo ako vježbate s partnerom. Gledati jedno drugo kako se muči kroz tešku vježbu siguran je način da izmamite osmijeh na lice, čak i ako jedva čekate za zrak.

 HIIT je vježba koja će vas izazvati na načine za koje niste mislili da su mogući. Teško je, intenzivno, ali je i nevjerojatno korisno. Dakle, ako želite doći u formu i usput se malo zabaviti, isprobajte HIIT. Nećete požaliti… osim ako se, naravno, sljedeći dan ne probudite previše bolni da biste se pomaknuli. Ali, bez boli nema napretka, zar ne?

Primjer HIIT treninga:

  1. Zagrijavanje: Započnite s 5 minuta lagane kardio vježbe kao što je jumping jacks ili trčanje kako biste ubrzali otkucaje srca i pripremili mišiće za vježbu.
  2. Čučnjevi: Stanite sa stopalima u širini ramena i spustite tijelo kao da sjedite natrag u stolicu. Gurnite se natrag u početni položaj. Napravite 10 ponavljanja.
  3. Sklekovi: Zauzmite plank položaj s rukama ispod ramena. Spustite tijelo dok vam prsa ne dodirnu tlo, a zatim se gurnite natrag u početni položaj. Napravite 10 ponavljanja.
  4. Mountain climbers: Počnite u položaju daske s rukama ispod ramena. Brzo naizmjenično podižući koljena na prsa. Napravite 20 ponavljanja.
  5. Burpees: Stanite sa stopalima u širini ramena. Čučnite, stavite ruke na tlo i vratite stopala u položaj daske. Skočite nogama natrag u početni položaj, a zatim skočite u zrak. Napravite 10 ponavljanja.
  6. Odmor: Napravite pauzu od 30 sekundi.
  7. Ponavljanje: Ponovite cijeli krug 2-3 puta, ovisno o razini vaše kondicije.
  8. Ohladite se: završite s 5 minuta laganog istezanja kako biste pomogli mišićima da se oporave.